De iPhone staat bekend om de goede kwaliteit van de camera, waarmee je zeer gedetailleerde foto’s kunt maken. Dat blijkt ook uit onafhankelijke tests van bijvoorbeeld DxOMark.

Maar wat is dat waard als veel mensen alleen foto’s bekijken op hun smartphone via diensten als Instagram en Twitter? Weinig, blijkt uit een omvangrijke test van YouTuber Marques Brownlee, die ruim 7 miljoen abonnees heeft op zijn kanaal.

In een grote blinde test liet Brownlee 16 verschillende smartphones het tegen elkaar opnemen in een toernooi. En de iPhone X en de iPhone XS vlogen er allebei in de eerste ronde uit tegen mindere telefoons: de Pocophone F1 van Xiaomi en de BlackBerry Key2.

De topmodellen van Apple legden het dus af tegen smartphones die normaal gesproken niet eens als concurrent worden gezien.

Overigens deden de Pixel 2 en Pixel 3, die volgens velen de beste camera in een smartphone hebben, het net zo slecht. De Google-telefoons vlogen er ook uit in de eerste ronde, al namen zij het wel op tegen ‘betere’ tegenstanders.

Het experiment van Brownlee was eenvoudig van opzet. Hij maakte identieke foto's met alle smartphones en liet de afbeeldingen het in een toernooischema tegen elkaar opnemen. Zijn miljoenen volgers op Instagram en Twitter kregen per keer twee foto's te zien en konden stemmen welke ze beter vonden. In totaal zijn er meer dan 5 miljoen stemmen uitgebracht.

MKBHD 2018 Smartphone Camera Test Results (full res in comments) from r/mkbhd

Wetenschappelijk onderzoek is het niet, maar dat is ook niet het punt: het gaat om wat je ziet.

De meeste mensen bekijken foto's op het scherm van hun smartphone via apps als Facebook, Instagram of Twitter die ze comprimeren. En ze gebruiken apps op hun foto's bij te werken voordat ze die delen. Ze proberen gezichten er duidelijk uit te laten zien. Springt de foto er uit? Is hij helder?

En dat soort benadering van foto's leidt tot andere voorkeuren.

"Mensen die rechtstreeks vanuit de camera hun foto's bekijken vinden belichting en daarmee eigenlijk vooral de helderheid het belangrijkste", zegt Brownlee in het filmpje. "Negen van de tien keer won de heldere en meest kleur- en contrastrijke foto. Elke ronde opnieuw - heel consistent."

Neem de strijd tussen de iPhone XS en de BlackBerry Key2 in de eerste ronde. Als je inzoomt, zie je duidelijk dat de foto van de BlackBerry minder scherp en gedetailleerd is dan die van de iPhone. Maar op een klein smartphonescherm valt dat nauwelijks op. Bovendien comprimeren Twitter en Instagram de foto, waardoor je sowieso veel kwaliteit verliest.

De BlackBerry probeert de mindere camerakwaliteit te compenseren door de helderheid van de foto op te schroeven. En die truc slaat aan bij gebruikers, blijkt uit de test van Brownlee.

Dat zegt veel over wat echt belangrijk is voor smartphonecamera's. Neem je veel extreem gedetailleerde foto's met je smartphone? Als het antwoord nee is, kan je de volgende keer mogelijk wat langer wachten met het aanschaffen van een nieuwe smartphone of kiezen voor een minder duur exemplaar.

Het YouTube-filmpje van de test is sowieso fascinerend om te zien. Bekijk het hieronder zelf: